Betalen jongeren met cash?

Betalen jongeren met cash?

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank is gebleken dat jongeren 25 procent van hun uitgaven verrichten met contant geld. Hoe kan dit cijfer kloppen als jongeren constant rondlopen met smartphones en hun hele leven ‘digitaal’ regelen? Wat zit er achter deze cijfers en wat betekent dit voor event organizers? Want dezelfde groep die blijkbaar graag cash gebruikt, is ook de groep die vaak festivals bezoekt. Moneycomb, de specialist in cashless betalen op festivals en evenementen, duikt in de cijfers van DNB.

Hoeveel betalen jongeren met cash?

In veel publicaties werd vermeld dat jongeren 25 procent van hun uitgaven contant afrekenen. Daarmee is dit na senioren, en personen met financiële problemen, de leeftijdscategorie die het vaakst de portemonnee pakt om met muntjes en briefgeld af te rekenen. De Nederlandsche Bank was verrast met deze uitslag, de media vonden het ook opmerkelijk. Maar waar komt die 25 procent eigenlijk vandaan?

Als eerste is het van belang om te weten om welke groep het gaat. Volgens het onderzoek van DNB betreft het de categorie “Jonge & Lage Waarde Aankoop Consumenten”. Dit is 8 procent van het totaal aantal ondervraagden, de respondenten werden onderverdeeld in 5 groepen. Bij de beschrijving staat vermeld dat de gemiddelde leeftijd 18 jaar is, de meeste van deze jongeren wonen bij hun ouders.

Betalen jongeren met cash?

Vervolgens is het van belang om te begrijpen waar het percentage naar verwijst. Het betekent niet dat 25 procent van deze groep altijd met cash betaalt, maar dat een kwart van de aankopen in deze groep contant wordt afgerekend. Als de gemiddelde persoon dus 100 euro besteedt, dan wordt 25 euro hiervan met cash betaald. De overige 75 procent gaat via contactloos pinnen, met betaalkaart of bijvoorbeeld via iDeal.

Het opvallende aan dit resultaat is dat jongeren vaak contant afrekenen. Dit betekent overigens ook dat 61 procent van de respondenten juist meer dan 75 procent cashless afrekent. Over het geheel genomen is digitaal betalen namelijk sterk toegenomen in de afgelopen jaren.

Waarom betalen jongeren contant?

25 procent is dus een kwart van de volledige uitgave. Waarom is dit het geval? Er worden verschillende redenen aangevoerd, door zowel De Nederlandsche Bank als de pers die jongeren op straat heeft geïnterviewd.

  1. Jongeren krijgen fooien contant uitbetaald: Een behoorlijk aantal jongeren verdient geld in de horeca. Fooien worden vaak contant verstrekt.
  2. Zakgeld en cadeaus: Ouders, grootouders en andere familieleden geven nog vaak zakgeld, kleedgeld of geld voor verjaardagen in contanten.
  3. Niet traceerbaar: Ouders of verzorgers hebben vaak inzicht in de bankrekening van hun kinderen. Wat ze echter met cash doen is niet te zien.
  4. Lage drempel: De bedragen die worden gespendeerd zijn vaak relatief laag, die losse muntjes in de zak zijn zo eenvoudig besteed.

De familie speelt dus een belangrijke rol binnen het bestedingspatroon van jongeren. Enerzijds omdat ze steeds cash ontvangen als zakgeld of als cadeau, anderzijds omdat ouders kunnen meekijken hoe hun kinderen geld besteden. Op een leeftijd waarbij tieners zelfstandiger willen zijn, is het best makkelijk om wat contant geld achter de hand te houden.

Hoger inkomen, minder contant geld

Betalen jongeren met cash?

Uit het onderzoek blijkt ook dat groepen met een hoger inkomen of vermogen veel minder contant betalen dan 25 procent. De groep die het vaakst gebruikmaakt van cash is de 12 procent van de respondenten die vallen in de categorie “Financieel Beperkte Consumenten”. Dit zijn personen die weinig te besteden hebben en mogelijk geen positief saldo hebben op hun bankrekening.

Groepen met een hoger besteedbaar inkomen betalen liever met pinpas, smartphone of bijvoorbeeld digitaal pinnen tijdens festivals. Dit zijn tevens de mensen die vaker evenementen bezoeken en/of de rekening voor hun opgroeiende kinderen (deels) betalen. Jongeren geven ook aan dat contant geld makkelijk is voor een blikje cola en frikandelbroodje bij de kassa in de supermarkt, in andere situaties heeft contactloos betalen nog altijd de voorkeur.

Waarom cashless betalen de toekomst heeft

Hoewel jongeren dus relatief vaak contant geld gebruiken, is de tijd dat cash de boventoon voeren al lange tijd voorbij. Als we alle ondervraagden als groep bekijken, dan wordt nog ongeveer 20 procent van alle betalingen contant verricht. En dit cijfer blijft dalen. Een belangrijke factor is gemak; welke methode is het meest eenvoudig voor de consument?

Bij Moneycomb zorgen we voor eenvoudig en veilig digitaal betalen tijdens festivals en evenementen. Zonder contant geld, zonder festivalmuntjes. Soms met digitaal pinnen, maar ook met armbandjes die je kunt opwaarderen. Dit vinden bezoekers prettig en het neemt drempels weg. Wil je meer weten over de werkwijze van Moneycomb en hoe je transacties optimaal kunt verwerken tijdens festivals en evenementen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs, we leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn.


Reactie plaatsen