Hoe werkt digitaal betalen op een festival?
Een festivalterrein ziet er tijdens het event vaak indrukwekkend uit. Enorme groepen bezoekers die meedeinen op live muziek, podia met enorme installaties en allerlei faciliteiten om te eten, drinken en vooral ook te genieten van het festival. Voor het evenement start en daarna zijn het vaak braakliggende terreinen, uitgestrekte grasvelden of akkerland. Hoe is het mogelijk om zoveel technologie op deze locaties werkend te krijgen? Daar is veel expertise voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele pinautomaat bij de ingang of contactloos pinnen aan de bar. Hoe digitaal betalen op een festival werkt leggen we op deze pagina uit. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de specialisten van Moneycomb.
Corona verhoogt vraag naar contactloos betalen
De meeste mensen zijn moe van het Coronavirus en de maatregelen die ermee gepaard gaan. Wat je persoonlijk ook mag denken over het virus en de wijze waarop we er als samenleving mee omgaan, het is gewoon een feit dat we de impact hebben gevoeld. Met name in de event sector heeft het pijn gedaan. Ambitieuze projecten zijn in het water gevallen en bedrijven zijn over de kop gegaan. Toch zijn er ook leermomenten geweest en nieuwe mogelijkheden kwamen naar boven komen drijven. Denk bijvoorbeeld aan contactloos betalen op een festival.
Toen contant geld op festivals niet bleek te werken kwamen er festival muntjes. Dat werkte beter dan natte snippen en onhygiënische rijksdaalders. Toch waren muntjes zeker niet ideaal. De bezoeker moest eerst bij een kassa munten kopen. Aan de bar werden standaard prijzen bepaald van 1, 2 of meer muntjes omdat wijn duurder was dan een bekertje bier. Die muntjes moesten veilig bewaard worden en er was ergens een kassa op het festivalterrein met een enorme hoeveelheid contant geld. Het werd hoog tijd voor innovatie in kassasystemen op evenementen.
Digitaal betalen staat voor betalen met pin of slim apparaat. In plaats van contant geld of muntjes reken je het bedrag af met pincode, chip of mobiel. De organisatie hoeft geen vertaalslag te maken met muntjes en een eigen valuta systeem, gewoon pinnen en klaar. Bezoekers zijn niet meer bezig met rekenen, maar met betalen, zonder dikke portemonnee in de achterzak die om allerlei redenen verloren kan raken.
Corona heeft een “anderhalve meter” samenleving gecreëerd, niet echt een werkbare situatie op een festival natuurlijk. We zijn er wel meer bewust van geworden hoe eenvoudig cashless betalen kan zijn. In de winkel voor de boodschappen, aan de deur bij leveringen of met iDeal in een webshop. Dit is een verschuiving die ook na Corona maatregelen in stand zal blijven. Een digitaal horeca-betaalsysteem biedt voordelen voor zowel de organisatie als voor de bezoekers, je moet het uiteraard wel goed regelen. En dat vereist iets meer dan een kassa vol met natte tientjes die naar bier ruiken …
Wat betekent PoS?
PoS staat voor Point of Sale. Dit is een term die op twee manieren gebruikt wordt. Ten eerste om de hoofdreden (point) te beschrijven om een product of dienst te verkopen. Bij digitaal betalen is de Point of Sale bijvoorbeeld dat bezoekers zich veiliger op een festivalterrein kunnen begeven zonder het risico geld te verliezen door diefstal of gewoon door te hard feesten. Een PoS systeem is een locatie waar je digitaal kunt betalen op een festival. Dit kan een pinautomaat zijn, een mobiele pinautomaat of een horeca kassasysteem tijdens een event. Meer betaalpunten betekent meer mogelijkheden om te betalen en daarmee ook meer kansen om de omzet te verhogen.
Om een PoS systeem goed te laten functioneren is een netwerk nodig. Naast kabels zijn er tegenwoordig ook veel draadloze mogelijkheden.
Draadloos netwerk
Even de mail checken, kijken of het gaat regenen in de komende uren of een QR-code downloaden als entree ticket; draadloos internet is zo ingeburgerd dat we er niet eens meer bij stilstaan hoe bijzonder deze technologie is. En hoe recent het allemaal is, nog niet zo lang geleden werd een mobiele telefoon vooral gebruikt om mee te bellen. Nu is bellen bijzaak geworden, een smartphone is een draagbare computer met apps waarmee je kunt chatten, streamen, vloggen of betalen. Dit is geen magie, maar technologie waarbij een betrouwbaar draadloos netwerk onmisbaar is.
Tijdens een evenement op een festivalterrein zal er een tijdelijk netwerk nodig zijn om verzekerd te zijn van betrouwbaar internet. Je kunt in sommige gevallen nog de persoonlijke communicatie via de standaard mobiele netwerk providers laten lopen maar betalingen moeten foutloos werken zonder risico op uitval of misbruik. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.
Satelliet of 4G
Zendmasten met 3, 4 of 5G zijn berekend op een piekverbruik dat niet altijd voldoet aan de eisen tijdens een evenement. Als er plotseling tienduizenden mensen op een terrein aanwezig zijn waar normaal gesproken koeien rondlopen, dan bestaat de kans dat bezoekers niet in 4K-resolutie een concert van hun favoriete artiest live kunnen streamen naar hun YouTube volgers. Dat is in de meeste gevallen geen ramp, de organisatie moet wel zeker zijn van een functionele verbinding. De twee meest effectieve methoden zijn satelliet of een eigen 4G-verbinding onsite. Die opties kunnen per event worden ingehuurd, de kosten verschillen per situatie en behoefte.
Als je meer wilt weten over connectiviteit tijdens een festival neem dan gerust even contact op met de experts van Moneycomb. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn.
Wifi router
Als er internet op locatie is dan moeten inkomende en uitgaande signalen verwerkt worden. Dit gaat via een wifi router, een apparaat dat in staat is draadloos te communiceren met andere apparaten. Je kunt dit ook wel als het centrale brein van het netwerk zien. Het spreekt voor zich dat deze router betrouwbaar moet werken en niet mag uitvallen. Hiervoor worden diverse ‘fail-safe’ maatregelen geïmplementeerd. Mocht één optie tijdelijk uitvallen dan zijn er alternatieven die direct in werking treden. Zo voorkom je dat de organisatie van een festival plat komt te liggen.
Mesh network en extenders
Een festivalterrein kan een flink aantal vierkante meters bestrijken. In plaats van één centrale zendmast waar iedere gebruiker verbinding mee maakt, wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een mesh network of extenders. Een mesh network is een soort net met knooppunten die samen een groot oppervlak bestrijken. De reikwijdte per punt is beperkt, maar ze verlengen elkaars bereik. Zo kun je enorme afstanden overbruggen op basis van relatief zwakke signalen. Dit is een heel veilige oplossing met weinig risico op interferentie of andere problemen. Extenders en signaalversterkers werken op een iets andere wijze, maar wel met een vergelijkbaar resultaat. Door op strategische plekken kleine apparaten te plaatsen is een netwerk onbeperkt schaalbaar.
Bij een kassasysteem dat werkt op basis van digitaal betalen is het van groot belang dat de infrastructuur op orde is. Zoals we al eerder hebben aangegeven worden er binnen een professioneel netwerk altijd ‘fail-safe’ maatregelen genomen waardoor de kans op uitval minimaal is.
Digitaal betalen op een festival
Laten we ook even naar het gebruik in de praktijk kijken. Voor bedrijven als Moneycomb is de technologie achter digitaal betalen reuze interessant. Voor iemand die snel drie bier, een baco en twee witte wijntjes wil afrekenen zal het een worst zijn hoe het werkt, als het maar werkt. De drie meest voorkomende manieren voor cashless betalen zijn:
1. Pinpas
De oude, vertrouwde pinpas. Dit systeem werd in 1990 geïntroduceerd, in 1992 zou het woord ‘pinnen’ opgenomen worden in het Van Dale woordenboek van de Nederlandse taal. Van 22,7 miljoen keer pinnen in 1991 groeide het aantal transacties tot 4,33 miljard in 2018. Daarbij zou het aandeel contactloze betalingen van 29 procent aan het einde van 2017 uitgroeien tot 50 procent eind 2018. Chippen is een praktische en veilige optie gebleken voor kleinere bedragen, bij grote uitgaven moet nog even de pincode ingevoerd worden. Met een mobile pinautomaat op een event maak je betalen met pas heel eenvoudig.
2. Smartphone
De opmars van smartphones om cashless te betalen is duidelijk. Zowel via de standaard bank apps als Tikkie of PayPal. Apple Pay en Google Pay hebben het voor banken en consumenten aanzienlijk eenvoudiger gemaakt om de bankgegevens te koppelen aan mobiele apparaten zonder verhoogd risico op hacking. Enkele jaren geleden waren veel mensen nog sceptisch, het enorme aantal betalingen met mobiel heeft een portemonnee in je zak haast overbodig gemaakt.
3. Smartwatch
De nieuwkomer in deze ranglijst is de smartwatch. Deze slimme horloges zijn nu nog vooral een verlengstuk van smartphones, maar de autonome functionaliteit neemt in hoog tempo toe. Met name de integratie van betalen via de bank met een smartwatch werkt eenvoudiger dan de alternatieve opties. Activeer de betaaloptie, houd het horloge aan de pols dicht bij een mobiele pinautomaat en je kunt cashless betalen. Dat het besteedbare limiet hoger ligt dan het standaard bedrag voor chippen zonder de noodzaak voor een pincode verlaagt de drempel. Gelukkig is er goed nagedacht over de beveiliging, iemand die een horloge steelt of vindt kan niet zomaar betalingen verrichten.
Van pinnen uit de muur naar digitaal betalen
“Ik zoek pinautomaten voor grootschalige festivals.” Dit verzoek komt vaak langs, de beste oplossing is echter niet altijd wat de opdrachtgever in eerste instantie verwacht. Er wordt namelijk nog vaak gedacht aan een tijdelijke pin automaat voor huur waar geld uit komt rollen om mee te betalen. Deze stap kan eenvoudig worden overgeslagen door digitaal betalen op een festival te stimuleren. Eenmaal cashless betaald is verkocht, letterlijk en figuurlijk!
Vul je gegevens in en een vertegenwoordiger van Moneycomb neemt zo snel mogelijk contact met je op.