Is pinnen goedkoper dan contant betalen?
Een product dat 1 euro kost, heeft dezelfde prijs voor de consument ongeacht de betaalwijze. Of toch niet? Een bekende ergernis zijn winkels die extra kosten rekenen voor pinnen bij een klein bedrag. Met name kleinere, zelfstandige winkels voeren dit beleid nog regelmatig. Dit geeft consumenten het idee dat pinnen duurder is dan contant betalen. Toch is dit niet het geval, ondernemers zoals festivalorganisaties willen precies weten wat de werkelijke kosten van cash of cashless betalen zijn. Op deze pagina leggen we uit waarom digitaal pinnen goedkoper is dan contant betalen. Heb je hier specifieke vragen over? Neem dan gerust even contact op met de specialisten van Moneycomb. We helpen je graag verder!
Waarom pinnen goedkoper is
Voor de consument zou het niet uit moeten maken of ze betalen met contant geld of digitaal pinnen. Als ergens een prijs op staat dan verwacht je geen extra kosten te betalen. Toch zijn er verschillende manieren waarop de consument misleid wordt. Zo is er die drempel die we zojuist hebben genoemd. Een ondernemer betaalt transactiekosten, die tikken bij lagere bedragen snel aan. Ondernemers kunnen echter via de bank of een payment provider afspraken maken, zoals kleinere transacties bij elkaar optellen en deze als totaalbedrag in één keer te verwerken.
Een andere manier van geld verwerken, waar met name op festivals veel kritiek op is, zijn de festivalmuntjes. In plaats van prijzen per product worden er nu muntjes gebruikt met een fictieve waarde. Dat maakt rekenen lastig, om nog maar niet te spreken van uitgiftepunten, muntjes later weer inwisselen voor geld etc. Daar maak je niemand blij mee. Moneycomb is er al jaren van overtuigd dat cashless betalen de standaard zou moeten zijn op ieder festival of evenement, en we werken er hard aan om dit niet alleen praktischer maar ook goedkoper te maken.
Meer schakels betekent vaak ook hogere kosten. Hoe kan digitaal pinnen goedkoper uitvallen dan contant betalen?
Daarom is pinnen goedkoper:
- Voor een bank liggen de transactiekosten bij contant betalen op ongeveer 29 eurocent. Deze informatie komt van de Rabobank. Het zijn dus de kosten die zij moeten dragen als bankier. Uiteindelijk betalen we hier als klanten voor, zowel consumenten als zakelijke klanten.
- Voor een bank liggen de transactiekosten bij digitaal betalen gemiddeld tussen 5 en 25 eurocent. Dat is aanzienlijk goedkoper dus, en dit voordeel kan de bank (voor een deel) doorberekenen aan hun klanten.
- Met name bij veel kleine betalingen, zoals in de horeca van festivals en evenementen, worden er regelmatig fouten gemaakt door personeel. Dit kan een kwestie van centen zijn of aanzienlijk grote bedragen. Bij pinnen komen dergelijke menselijke fouten veel minder vaak voor.
- Diefstal is nog een reden waarom pinnen niet alleen goedkoper is, maar ook veiliger. Een kassalade kan gestolen worden, een digitale transactie wordt versleuteld en veilig verwerkt met meerdere controlepunten in de keten.
- Zelfs als je het geld veilig en compleet bij de bank weet aan te leveren, kun je rekenen op diverse extra servicekosten. De bank moet papier- en muntgeld tellen, verwerken, transporteren etc. Aangezien het geen liefdadigheidsinstellingen zijn, betaal je voor iedere stap.
- Afhankelijk van de payment provider kunnen er heldere afspraken worden gemaakt en scherpe tarieven worden overeengekomen. Zo kun je goedkoper uit zijn met cashless betalen.
Alles bij elkaar opgeteld lijkt de berekening van de Rabobank te kloppen. Monetaire transacties zullen altijd met kosten gepaard gaan, door slimme keuzes te maken kun je als event organiser overhead reduceren. Die keuzes maak je samen met het team van Moneycomb. Stel je vraag aan één van onze experts.
Hoe regel je digitaal pinnen?
Het mag dus duidelijk zijn dat cashless betalen onder de streep doorgaans goedkoper uitvalt dan contant betalen. Je moet er wel wat zaken voor regelen. Gelukkig is dit doorgaans eenvoudiger dan je wellicht zult denken. Uiteindelijk is het regelen van wisselgeld, de kassa opmaken en geldtransport regelen ook niet bepaald eenvoudig. Hoe kun je digitaal pinnen het beste regelen?
Moneycomb is een innovatieve leverancier van digitale betaaloplossingen. Vanuit de kritiek op festivalmuntjes en andere onhandige constructies is een concept ontwikkeld waarbij event organizers ontzorgd worden met moderne en veilige betaaloplossingen die schaalbaar zijn. Dit betekent een stabiele verbinding op ieder festivalterrein waardoor mobiele pinapparaten zonder storingen werken. Het systeem werkt op basis van een centrale aansturing met decentrale functionaliteit. Dit houdt eenvoudig gesteld in dat het systeem onder vrijwel alle condities blijft werken. Als bijvoorbeeld de primaire payment provider uitvalt, dan is er een backup provider waardoor transacties gewoon doorgaan. Daarnaast zijn er realtime statistieken en overzichten beschikbaar voor de organisatie, wat zeker kan helpen om de omzet te verhogen.
Werk samen met de pioniers op het gebied van digitaal pinnen. Vanwege de lagere kosten, maar ook zeker het gemak en een betrouwbare betaaloplossing. Mail of bel Moneycomb voor meer informatie.