Nadelen van contactloos betalen

Nadelen van contactloos betalen

Dit is een pagina op de website van Moneycomb.nl, dé partner in digitaal betalen op festivals. Dan is het een beetje vreemd om de titel te lezen “nadelen van contactloos betalen”. In marketing benadruk je de voordelen van je product en je verzwijgt de nadelen, dat spreekt voor zich. Maar blind zijn voor de minpunten is als organisatie niet verstandig. Te veel bedrijven zijn op de fles gegaan omdat ze zich lieten leiden door hun eigen marketing slogans en vergaten dat alle voordelen pas werken als de nadelen worden geëlimineerd. Moneycomb ziet cashless betalen/ contactloos betalen als de opvolger van festivalmuntjes en in veel gevallen van contante betalingen. Daarbij zijn we kritisch op de mogelijk zwakke schakels in de keten en zorgen we ervoor dat gebruikers eenvoudig en vooral ook veilig gebruik kunnen maken van onze diensten. De nadelen van contactloos betalen die wij zijn tegengekomen én de oplossingen die hiervoor bestaan delen we op deze pagina. Want meer kennis leidt tot meer mogelijkheden en nog betere oplossingen.

 Zijn er nadelen van contactloos betalen?

Het is nu 10 jaar geleden dat contactloos betalen werd geïntroduceerd in Nederland op basis van NFC (Near Field Communication). Door een eenvoudige chip op een betaalkaart aan te brengen of in een smartphone te bouwen werd het mogelijk om zonder enige vorm van fysiek contact een betaling te verrichten. De klant hoeft niet langer een pincode in te toetsen, maar alleen de kaart voor de lezer te houden. Om misbruik te voorkomen werd er direct een limiet op draadloos pinnen gesteld. Anders zou iemand met jouw kaart de volledige bankrekening leeg kunnen trekken. Toch was het idee van betalen zonder enige vorm van enige interactie best spannend. Is dit geen vrijbrief voor misbruik?

nadelen van contactloos betalen

Een belangrijke stap naar acceptatie was de Olympische Spelen in Londen die in 2012 werd georganiseerd. Visa was sponsor van dit evenement en verstrekte een Visa kaart aan alle deelnemers die hiermee contactloos konden betalen dankzij de ingebouwde NFC-chip. Dit was een regelrechte primeur, in 2013 zou dit systeem geïntroduceerd worden in Nederland voor consumenten. Wat de limiet is, wordt bepaald door de bank of andere geldverstrekker. Er zijn verschillende bedragen getest zoals 25 euro maximaal per keer en vervolgens na 50 euro weer een keer de pincode invoeren. De meeste betaalkaarten met NFC chip laten gebruikers nu tot 50 euro betalen waarna de pincode ter verificatie nodig is, maar deze bedragen liggen niet vast.

Een nadeel van contactloos betalen in 2012 was dat betaalautomaten de NFC-chip niet konden lezen. De acceptatie zou echter snel toenemen en nu kan iedere straatverkoper op de vrijmarkt met een mobiel pinapparaat klanten laten betalen. De oplossingen die Moneycomb biedt voor digitaal en contactloos betalen zijn voornamelijk gericht op festivals en andere evenementen waarbij een ad-hocinfrastructuur nodig is. Dan zijn er andere voorwaarden en uitdagingen dan een Zettle mobiele pinautomaat bestellen. Organiseer je kleine of grote events? Neem dan contact op met de experts van Moneycomb.nl voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Nadelen van contactloos betalen

Tot zover een korte introductie van contactloos betalen in Nederland. Na 10 jaar mogen we stellen dat het concept zichzelf ruimschoots heeft bewezen. De Corona pandemie heeft een grote impact gehad op event organisaties en daarmee ook onze clientèle. Het goede nieuws is dat betalen op afstand meer ingeburgerd is dan ooit tevoren. Apparaten aanraken en op knoppen drukken wordt nu als ‘vies’ en ‘gevaarlijk’ beschouwd, we betalen liever zonder fysiek contact. Maar er zijn nog steeds vraagtekens, dit zijn de voornaamste nadelen van contactloos betalen en de oplossingen die hiervoor zijn bedacht.

nadelen van contactloos betalen

 1. Mensen weten niet dat contactloos betalen bestaat

Zelfs consumenten die er gebruik van maken en ook kassamedewerkers zijn er niet altijd van op de hoogte dat je een betaalkaart of smartphone niet tegen het (mobiele) pinapparaat hoeft te drukken. NFC-signalen gaan ‘door de lucht’, even in de buurt van de lezer houden is al voldoende. Dit voorkomt contactmomenten en kan de overdracht van bacteriën en mogelijk ook virussen helpen te reduceren. Als jij iemand bent die altijd die kaart stevig aanduwt, probeer het dan eens zonder aanraking. Digitaal pinnen is echt contactloos.

 2. Er is geen controle op contactloos betalen

Als je geen pincode ingeeft dan is er dus geen controle en kan iedereen geld van je afpakken. Om dit te voorkomen is er een limiet ingesteld, zo kun je ook niet per ongeluk honderden euro’s afrekenen door een fout van de persoon aan de kassa. In theorie zou een scammer met een betaalautomaat digitaal kunnen zakkenrollen door in een winkelstraat contactloos broekzakken te scannen. In 2015 heeft een rechter in Nederland bepaald dat deze optie zeer onwaarschijnlijk is, er is nog niemand veroordeeld voor een dergelijke methode. Het geld moet bijvoorbeeld ook naar een tegenrekening worden overgemaakt wat traceren eenvoudig maakt voor de autoriteiten. Dat de klant geen controle hoeft uit te voeren betekent niet dat er geen uitgebreide controlemogelijkheden bestaan en worden toegepast.

 3. Je geeft teveel geld uit

Digitaal geld voel je niet uit je zakken verdwijnen, ieder bedrag lijkt hetzelfde dus je bestedingspatroon verandert. Contactloos betalen is een recept voor "consumeerderen", meer geld uitgeven dan je van plan was. Dat de drempel om te betalen lager wordt is zeker waar en daar maken ondernemers ook dankbaar gebruik van. In plaats van een muntje in je zak zoeken kun je de flipperkast in een snackbar ‘swipen’ om te spelen. Maar er is een limiet aan contactloos betalen, op een prepaid kaart kun je eenvoudig die limiet bepalen.

 4. Er is een smartphone nodig

Om contactloos te betalen heb je geen smartphone nodig, een voorwerp met NFC-chip is voldoende. Dit voorwerp kan een bankkaart zijn, credit card, tag, polsbandje, het mag ook een smartphone of smartwatch zijn. De chip wordt gekoppeld aan de betaalmethode, de autorisatie en het limiet dat kan worden aangesproken. Voor de betalende partij is contactloos betalen zo laagdrempelig en eenvoudig mogelijk gehouden. Zo worden fouten voorkomen en wordt betalen voor gebruikers makkelijker en sneller. Dit merk je als event organizer zeker aan de kassa.

nadelen van contactloos betalen

 5. Er is een betaalkaart nodig

Tijdens een evenement komen er wellicht groepen die samen een budget delen, dan is het niet praktisch als één persoon alles moet voorschieten. In plaats van een kist vol festivalmunten biedt Moneycomb.nl hier een oplossing voor, in de vorm van een prepaid card of QR-code met eigen tegoed. Deze betaalvormen kunnen desgewenst geanonimiseerd worden zodat gebruikers geheel vrij gebruik kunnen maken van het tegoed op de chip.

 6. Je wordt overal gevolgd

Als je overal pint dan kun je zelf precies zien wat je hebt uitgegeven en waar. Dit vinden veel consumenten heel prettig om hun persoonlijke financiën bij te kunnen houden. Er zijn ook mensen die liever contant betalen omdat ze niet willen dat iedere transactie wordt geregistreerd. Dit is heel eenvoudig op te lossen met een prepaid kaart of opwaardeerkaart zonder registratie. Een dergelijke digitale portemonnee functioneert in principe als contant geld maar dan met alle voordelen die contactloos betalen biedt.

 7. Er is een limiet van 50 euro

De meeste providers hanteren een limiet van 50 euro per transactie. Er kan een hoger of lager bedrag worden ingesteld, een dagelijkse limiet of een tijdelijke verhoging. Met name voor contactloos betalen met een kaart die gekoppeld is aan een betaalrekening, is een vast limiet zonder pincode de meest effectieve vorm van beveiliging. Het is echter geen vaste limiet en met smartphones of smartwatches kun je veel hogere bedragen afrekenen. Hoe dat werkt, lees je wat verder op deze pagina.

 8. Er is speciale hardware nodig

Er zijn meerdere betaalsystemen en digitale ‘wallets’ maar NFC is de meest gebruikte en beproefde methode. Deze chip is bewust ‘dom’ gehouden om het gebruiksgemak te verhogen en misbruik te voorkomen. Er is geen batterij nodig en de maximale afstand is ongeveer 10 centimeter zonder obstructies. De ontvanger moet wat meer elektronica bevatten, maar de kosten hiervoor liggen laag. Daarnaast wordt het meeste werk ‘off-site’ uitgevoerd via een online netwerk wat de systeemeisen laag houdt.

nadelen van contactloos betalen

 Hoe werken smartphones en smartwatches?

Een groot verschil tussen betaalkaarten met NFC chip en smart toestellen is het limiet van de transactie. Met een standaard PIN-pas kun je tot 50 euro contactloos betalen, voor hogere bedragen moet je eerst de PIN-code ingeven. Met een smartphone of smartwatch is een (dubbele) klik op het apparaat al voldoende om toegang te krijgen tot de volledige bankrekening. Dit werkt als een soort ‘opt-in’ waarbij je een knop moet indrukken om toestemming te verlenen. Bij een smartphone zal de standaard identificatiemethode worden toegepast ter beveiliging, bij een smartwatch werkt de betaal app alleen als het horloge wordt gedragen om de pols of als de gebruiker eerst de code ingeeft. In beide gevallen is er dus sprake van verificatie. Er is echter voor de gebruiker geen verschil merkbaar tussen ‘chippen’ of ‘pinnen’. Naast een controle bij de bank is er een aanvullende autorisatie vanuit het besturingssysteem. Denk aan Apple of Google Pay.

 10 jaar contactloos betalen

Het concept van draadloze overdracht van data bestond al lange tijd voordat de eerste betaalkaart met NFC-chip werd versterkt. Toch is 2012 een belangrijk jaar geweest voor contactloos betalen. Naast betalen met kaart werd mobiel pinnen met smartphones geïntroduceerd, een nieuwe stap op weg naar een connected community. Heb je nog vragen over de mogelijkheden van digitaal betalen tijdens jouw evenement of festival? Neem dan contact op met de specialisten van Moneycomb, we helpen je graag verder.

Reactie plaatsen