Voordelen van cashless betaalsystemen voor organisaties
Cashless betaalsystemen zijn ontwikkeld om betalingen te verwerken zonder de noodzaak voor contant geld tijdens de transactie. Dat klinkt eenvoudig en vanzelfsprekend. Toch zijn er nog veel locaties waar contant geld wordt verwerkt of een combinatie van cash en cashless de norm is. Als organisatie die omzet maakt en gasten ontvangt wil je een systeem toepassen dat gebruiksvriendelijk is voor zowel klanten als personeel. Ook wil je een systeem dat meer omzet en een hogere winst mogelijk maakt. Wat zijn de voordelen van cashless betaalsystemen voor organisaties? Op deze pagina zetten we de voornaamste pluspunten van ‘betalen zonder geld’ op een rijtje.
Hoe werken cashless betaalsystemen?
Geld is feitelijk gezien niets anders dan een overeenkomst tussen twee partijen. Voor de tijd van geld was er ruilhandel. Iemand met kippen kon eieren geven aan de schoenmaker, de schoenmaker repareerde weer schoenen in ruil voor een stoel bij de meubelmaker. Het probleem bij dit systeem is duidelijk; producten of diensten hebben een zeer variabele waarde. Je kunt geen huis laten bouwen in ruil voor een schaaltje eieren. Daarom was geld een uitkomst. Standaard munten met een vastgestelde waarde. Dit systeem wordt tot op de dag van vandaag toegepast. Maar munten en briefgeld zijn slechts een middel, het banksaldo is leidend evenals het salaris dat de meeste mensen ontvangen. En dat zijn uiteindelijk ‘slechts’ cijfers die geregistreerd worden bij de Centrale Bank.
Bij cashless betaalsystemen is contant geld niet meer nodig. Dat is slechts een symbool van waarde, op zichzelf betekent het niets. Zo is een munt van één cent technisch gesproken meer waard als materiaal dan als geld. Met een pinpas of smartphone kan een klant betalen zonder een portemonnee vol met muntjes en briefjes van wisselende waarden.
“Cut out the middleman” ofwel, elimineer de schakels die niet nodig zijn. Dat is wat cashless betaalsystemen doen. Dit leidt tot verschillende voordelen voor organisaties die veel betalingen verwerken, bijvoorbeeld tijdens festivals en evenementen. In tegenstelling tot systemen in winkels of horeca wordt bij mobiele systemen gebruik gemaakt van draadloze apparatuur en ad hoc verbindingen die overal inzetbaar zijn. Betalingen worden veilig en accuraat verwerkt in de cloud met zelfs een back-up betaalprovider om de kans op uitval te minimaliseren.
Voor meer informatie over de technische aspecten van cashless betaalsystemen kun je terecht bij de adviseurs van Moneycomb. Die leggen je graag uit wat mogelijk is en hoe je digitaal pinnen kunt integreren binnen de organisatie.
Voordelen van cashless betaalsystemen
Dan nu de voordelen van betalen zonder contant geld. Per situatie zullen er andere voor- en nadelen zijn. Deze pluspunten zijn voornamelijk gericht op de organisatie en het management, je zult echter zien dat ze voor alle betrokken partijen voordelig uitpakken.
1. Snelle training van personeel
Zeker bij festivals is er een groot verloop van medewerkers. Er is weinig tijd om personeel te trainen, leren gebeurt vooral tijdens het werk. Door betalingen af te handelen via een POS of een mobiel apparaat kun je veel sneller monetaire handelingen overdragen aan medewerkers. Iedereen is bekend met apps en visuele bevestigingen zoals groene of rode iconen. Zo kan het personeel snel en met zekerheid aan de slag.
2. Geen fouten bij wisselen
“Zal ik er 10 cent bijgeven?” Heel aardig, maar niet alle kassamedewerkers kunnen onder uitdagende omstandigheden wisselgeld uit hun hoofd berekenen. Contant geld zorgt voor onduidelijkheid en kan leiden tot kostbare fouten. Had de klant nu dat briefje van 10 of 50 euro gegeven? Je voorkomt dit soort situaties met een cashless betaalsysteem. De klant ziet ook precies welk bedrag of tegoed wordt afgeschreven. Geen fouten, geen discussie. Dit is ook weer een voordeel bij een mogelijke retour storting.
3. Verhoogde veiligheid
Dit voordeel geldt voor zowel personeel als voor gasten. Criminelen houden niet van cashless evenementen omdat er veel minder gelegenheden zijn voor diefstal. Dit ontmoedigt criminaliteit, waarmee digitaal betalen naast andere veiligheidsmaatregelen zorgt voor een veiliger evenement dat minder criminelen aantrekt. Dat werkt fijner, het voelt prettiger en het leidt tot meer vertrouwen bij de klant.
4. Hogere omzet
Iedere schakel die weggenomen wordt tussen product en klant leidt tot een hogere omzet. Denk aan bestellen aan de bar of aan tafel met een QR-code of iDeal, als het systeem goed is opgezet wordt betalen veel eenvoudiger. Let wel; een absolute voorwaarde is dat het betaalsysteem goed werkt. Het komt helaas ook voor dat digitale bestel- en betaalsystemen juist nieuwe drempels opwerpen. Vraag aan de Moneycomb experts welke oplossingen ‘foolproof’ zijn. Cashless betaalsystemen zijn maatwerk.
Naast digitaal pinnen kun je ook werken met armbandjes waar tegoed op staat. De beste betaalmethode is afhankelijk van het evenement en de specifieke eisen van de organisatie. Een festival met meerdere verkooppunten die beheerd worden door externe bedrijven vereist een andere aanpak dan een evenement met centraal management. Neem geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie over cashless betaalsystemen bij Moneycomb. We denken graag mee over de beste oplossing.