PINNEN TIJDENS EVENEMENTEN IN 2022
09 mei 2022 
in Nieuws

PINNEN TIJDENS EVENEMENTEN IN 2022

“Business as usual.” De zaken gaan zoals altijd. Dit is een uitspraak die in 2020 en 2021 zeker niet van toepassing was op de evenementensector. Wat gaat 2022 ons brengen? Op 26 januari 2022 kwam de Rijksoverheid met de laatste Coronaregels voor evenementen. Zaken gaan veranderen. Versoepeling van tijdelijke regels is slechts één zijde van de (festival)munt. Weer terugkeren naar de situatie van voorheen is geen toekomstbestendige strategie. Vooruit kijken en anticiperen op wat mogelijk gaat komen des te meer. Pinnen tijdens evenementen kan de oplossing bieden voor de live entertainment sector. En wij leggen je uit hoe dit werkt.

Wat zijn de Corona regels voor evenementen in 2022?

Op 26 januari 2022 werden de laatste Corona regels voor evenementen bekendgemaakt. Dit is de laatste tot op het moment van publicatie, waarschijnlijk zullen er later nog wijzigingen volgen. We willen daarbij niet op de feiten vooruitlopen, het lijkt er wel op dat we naar een periode van verdere versoepelingen toe gaan. Naast de relatief lage impact van de Omikron variant hebben we de laatste jaren gezien dat er in de zomermaanden minder COVID-19 besmettingen plaatsvinden. Dit zal voor een deel te maken hebben met het klimaat. Als het weer beter is, dan gaan deuren vaker open voor betere ventilatie. Mensen bevinden zich vaker in de buitenlucht waar virussen zich minder goed kunnen verspreiden. Dit zijn belangrijke kenmerken voor de evenementensector. Wat is een evenement eigenlijk volgens de Rijksoverheid? Hier is een lijstje:

  • Voorstellingen
  • Optredens
  • Festivals
  • Feesten
  • Braderieën
  • Dorpsfeesten
  • Beurzen
  • Congressen

Pinnen tijdens evenementen in 2022

Dat is een flinke lijst aan evenementen. Dit betekent podia bouwen, tickets verkopen en consumpties afrekenen. Bij Moneycomb leveren we kassasystemen die digitaal betalen mogelijk maken tijdens events, wij maken daarmee onderdeel uit van de evenementensector. De nieuwe Corona regels voor 2022 zijn bemoedigend voor de sector. Wat mag er vanaf 26 januari?

  • Evenementen mogen plaatsvinden tussen 5 uur in de ochtend en 10 uur ‘s avonds.
  • Een afstand van 1,5 meter is verplicht.
  • Het aantal bezoekers is binnen beperkt tot 1250 personen, buiten geldt 1 persoon per 5 vierkante meter.
  • Op doorstroom locaties is een limiet van 1 persoon per 5 vierkante meter van toepassing met een maximum van 1250 bezoekers per ruimte.
  • Een Corona toegangsbewijs is verplicht.
  • Een vaste zitplaats is verplicht met uitzondering van beurzen en congressen.
  • Zowel personeel, artiesten, vrijwilligers en bezoekers wordt verzocht om 5 dagen na de activiteit een zelftest uit te voeren.
  • Kinderen vanaf 6 t/m 12 jaar wordt verzocht om voor de activiteit een zelftest uit te voeren.
  • Sportwedstrijden mogen na 10 uur ‘s avonds plaatsvinden. Het publiek mag niet na 10 uur blijven en moet op een vaste zitplaats zitten.

We beseffen heel goed dat er een groep mensen nog niet (volledig) kan deelnemen, we weten ook dat er volop gediscussieerd wordt over wat nu de beste oplossing is. Daar gaan we op deze pagina niet verder op in. Digitaal betalen en mobiel pinnen zijn onderwerpen die voor iedereen van belang zijn én ons sneller naar volledige vrijheid kunnen brengen. We zijn geen virologen, we hebben wel verstand van kassasystemen en evenementen!

Welke evenementen mogen niet vanaf 26 januari?

Pinnen tijdens evenementen in 2022

Er zijn op dit moment nog enkele categorieën binnen de event sector die niet mogelijk zijn. Evenementen zonder vaste zitplaats zoals festivals of meerdaagse evenementen met overnachting. Een aanzienlijk deel van de Moneycomb clientèle valt binnen deze groep, we hopen dat deze events snel weer mogelijk zijn. Niet alleen voor ons maar ook zeker voor alle professionals, vrijwilligers, bezoekers en artiesten die hier baat bij hebben.

Waarom mobiel pinnen belangrijk is in 2022

Moneycomb is begonnen uit een frustratie over festivalmuntjes. Dat geleur met munten, couponnen en contant geld op evenementen en festivals was gewoon niet meer van deze tijd. De meeste bezoekers lopen rond met een ‘mobiele bank’ in hun broekzak, in de hand of aan de pols. Het kan makkelijker en beter, zowel voor de organisatie als voor de bezoekers. Daarom hebben we hardware, software en vooral ook maatwerk dienstverlening ontwikkeld om mobiel pinnen mogelijk te maken. Toen we hiermee begonnen was hygiëne al een vinkje op onze aftekenlijst. Personeel aan de bar, werknemers in de bediening en andere mensen die met voedingsmiddelen in aanraking komen hoeven niet langer met fysiek geld of muntjes te werken. Toen kwam 2020 en bevonden we ons plotseling in een ‘anderhalvemetersamenleving’. Een deel van de ondernemers kon zich hierop aanpassen, maar bij evenementen en festivals lag het anders.

In 2020 leken de vooruitzichten voor 2021 gematigd positief. Helaas bleef het virus evenals de maatregelen voortduren. Dit betekent echter niet dat de evenementensector heeft stilgestaan, integendeel zelfs. Er zijn veel initiatieven ondernomen om de veiligheid te waarborgen voor alle betrokkenen. Op basis van nieuwe methoden en technologieën kunnen evenementen beter, efficiënter, veiliger én leuker georganiseerd worden. Mobiel pinnen hoort bij de nieuwe golf aan innovaties die evenementen, festivals en horeca beter dan ooit zullen maken. Waarom is mobiel pinnen zo interessant? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het is niet langer nodig om kassa’s te beheren met grote geldbedragen. Dit verhoogt de veiligheid van het personeel en/of vrijwilligers.
  • Bezoekers hoeven niet rond te lopen met contant geld. Dit ontmoedigt zakkenrollers en voorkomt verlies van geld.
  • Transacties verlopen sneller omdat wisselgeld en andere handelingen niet meer nodig zijn. Wachttijden kunnen hierdoor aanzienlijk worden verkort.
  • De drempel om een betaling te verrichten wordt lager voor gasten. Dit kan omzetverhogend werken voor commerciële aanbieders tijdens een festival of evenement.
  • Alle transacties worden geregistreerd en automatisch verwerkt in de administratieve software. Zo is er meer zicht op geldstromen met de optie voor real-time monitoring.
  • Wat betreft hygiëne is contactloos betalen met afstand de beste betaalmethode. Een pas, smartphone of slim horloge met NFC chip kan op korte afstand worden uitgelezen.

Is contactloos betalen veilig?

kassasysteem, festival, events, evenementen

Er bestaat bij een groep consumenten nog een zeker wantrouwen vergeleken met contactloos betalen. Als informatie ‘door de lucht’ gaat lijkt er een verhoogd risico op het onderscheppen van data te zijn. Hackers zouden zo digitaal geld kunnen stelen met speciale hard- en software. Is dat het geval? Nee, contactloos betalen is misschien wel de best beveiligde wijze van betalen. Daarbij is onderscheid te maken tussen mobiele apparaten en chipkaarten.

Contactloos betalen met chipkaarten

Bankpassen of speciale armbandjes tijdens evenementen zijn voorzien van een NFC-chip. Dit staat voor Near Field Communication. Een betaalapparaat doet een verzoek, je houdt de chip in de buurt van de lezer en het opgevraagde saldo wordt afgeschreven. Een belangrijke reden om NFC-chips te gebruiken in plaats van een RFID-tag is juist die korte afstand. Dit maakt het stelen van informatie of geld nagenoeg onmogelijk.

Contactloos betalen met mobiele apparaten

De meeste smartphones en steeds meer smartwatches zijn voorzien van een NFC-chip. In tegenstelling tot contactloos betalen met bankkaarten ligt het limiet hoger. Je kunt dezelfde bedragen mobiel pinnen die normaal gesproken alleen met een fysieke kaart in een pinapparaat mogelijk is. De reden hiervoor is de extra beveiligingslaag. Of beter gezegd meerdere lagen. Het betaalapparaat zendt een verzoek uit tot betaling. De klant zal eerst een handeling moeten verrichten om de betaling te autoriseren, de betaalprovider zal vervolgens de handeling uitvoeren met verificatie. Het proces is van begin tot einde met meerdere lagen beveiligt. Denk aan een sleutel dat op slechts één slot past.

Neem contact op met de specialisten van Moneycomb voor meer informatie over veilig contactloos betalen in iedere omgeving.

Hoe regel ik draadloos pinnen tijdens mijn evenement?

internet op festivals

De voordelen van mobiel betalen mogen duidelijk zijn, er zijn nog wel enkele technische aspecten die geregeld moeten worden. Tijdens een evenement of festival is betrouwbaar internet niet gegarandeerd. Door gebruik te maken van verplaatsbare zendmasten, zenders en ontvangers kan Moneycomb op iedere locatie in Nederland een betrouwbare verbinding tot stand brengen. Naast een actieve draadloze verbinding op locatie moet de communicatie met de betaalprovider ook storingsvrij werken. Dit doen we door samen te werken met niet één maar twee betaalproviders. Als om welke reden dan ook de verbinding wordt verbroken met de primaire provider dan schakelt het systeem naadloos over op het backup systeem. Zo kunnen we het risico op downtime minimaliseren. Op deze wijze zorgen we voor veilig mobiel betalen en zorgeloos draadloos pinnen tijdens ieder evenement of festival.

Gaan we deze zomer weer los?

Het gaat ons ook niet snel genoeg natuurlijk. We hopen allemaal op grote festivals deze zomer om de malaise van de laatste paar jaar te kunnen vergeten. We zien dat de horeca sinds 26 januari weer open mag, sportkantines en coffeeshops mogen weer gasten ontvangen. Er zijn een aantal situaties waarin een Corona toegangsbewijs niet meer nodig is zoals standplaatsen voor de verkoop of uitgifte van eten of drinken inclusief het afhalen van voedingswaren. Evenement organisaties kunnen anticiperen op komende ontwikkelingen en plannen opstellen voor een veilig en verantwoord samenzijn, tijdens events en festivals. Net zoals ieder plan moet voorzien in zaken als EHBO, parkeergelegenheid of overlast voor de omgeving, behoren betaalmogelijkheden en een standaard plan voor financiële transacties eveneens tot de standaard aandachtspunten. Het team van Moneycomb denkt graag met je mee en neemt je werk uit handen. Zo kun je als organisatie aan de slag met het organiseren van spetterende events en festivals!

Over de schrijver
Reactie plaatsen