Er zijn steeds meer winkels, horecagelegenheden en festivals waar cashless betalen niet alleen mogelijk is, maar de standaard is geworden. De event sector was hierbij al verder dan bijvoorbeeld de retail. Zo was het al jaren normaal om eerst festival munten te kopen met cash omdat contant geld op het festivalterrein niet geaccepteerd werd. Tegenwoordig zijn de manieren om cashless te betalen veel geraffineerder geworden. Het wisselen aan de kassa voor muntjes of tickets is onnodig ingewikkeld en kan zelfs de omzet verlagen. Digitaal betalen werkt beter. Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat pin-only de beste optie is. Hoe verloopt de groei van cashless betalen in Nederland en wat kunnen we binnen de event sector leren van de resultaten?
Heb je andere vragen of uitdagingen omtrent cashless betalen tijdens festivals of evenementen? Neem contact op met de experts van Moneycomb, we helpen je graag verder.
Mogen winkels cash weigeren?
In Nederland zijn er een aantal munten en soorten briefgeld waarmee je kunt betalen. Daar zijn duidelijke regels voor gesteld, binnen de eurolanden is er een uniforme regelgeving. Maar een wettig betaalmiddel betekent niet automatisch dat de exploitant dit moet accepteren. Als je een bakje kibbeling op de markt met een zak vol eurocenten wilt afrekenen, dan zal de visboer dit waarschijnlijk niet accepteren. Dat hoeft ook niet. De winkelier bepaalt welke wettige betaalmiddelen geaccepteerd worden. Dit kan cash zijn, pinnen, creditcard of een combinatie van betaalmogelijkheden. Het is absoluut toegestaan om voor volledig cashless betalen te kiezen, het is alleen niet in iedere branche even geschikt.
Wat is Convenant Cash Geld?
De Nederlandsche Bank heeft het Convenant Cash Geld in het leven geroepen. Dit is een collectief opgesteld document met afspraken waarin een aantal organisaties en belangengroepen zich hard maakt voor contante betaalopties in diverse sectoren. Naast de bekende banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank maken ook vertegenwoordigers van andere groepen deel uit van dit convenant. Dit varieert van de Koninklijke Horeca Nederland tot MKB-Nederland maar ook de consumentenbond en meerdere seniorenorganisaties. Het valt op dat er met name veel verenigingen die opkomen voor de rechten van senioren participeren binnen het Convenant Cash Geld. Dit geeft aan dat er sprake is van een generatiekloof.
Voor wie is cashless betalen geschikt?
Als je heel objectief naar de feiten kijkt, dan zou cashless betalen juist voor senioren ideaal moeten zijn. Minder contant geld op zak vermindert diefstal op straat, om maar een voorbeeld te noemen. Bij de kassa is wisselen of bijpassen niet meer nodig dat zijn allemaal objectieve voordelen. Maar senioren zijn contant geld gewend, het biedt zekerheid. Overstappen op mobiel betalen met Apple Pay is niet voor alle 65-plussers een reële optie.
Het spreekt eigenlijk voor zich dat met name jongeren steeds minder behoefte hebben aan cash geld. Na school gaan pubers snel een frikandelbroodje met energiedrankje scoren in de supermarkt en ze lopen langs de zelfscankassa. De tussenliggende generaties maken ook steeds vaker gebruik van cashless betalen. Zelfs als het niet de voorkeur heeft, zullen ze er geen probleem van maken als pin-only de enige optie is. Zeker niet als de verkoper dit kan onderbouwen. Denk aan verhoogde veiligheid en hygiëne.
Waar kun je PIN only betalen?
Zoals gezegd zien we bij Moneycomb dat event organizers de trend van cashless betalen snel oppikken en hier ook de voordelen van inzien. In dit proces nemen wij de technische en logistieke drempels weg om de transitie verder te stroomlijnen. Wat doen bedrijven in andere sectoren met cashless betalen en wat zijn zoal de ervaringen?
IKEA: In het buitenland waren er al meer ‘pin-only’ filialen, cashless betalen in Nederland bij de IKEA werd voor het eerst geïntroduceerd in de vestiging Son. Een ‘cold turkey’ aanpak met volledige transitie naar cashless bleek een stap te ver. Er werd een tussenweg gevonden met een kassa waar contant betalen nog wel mogelijk was.
Domino’s: Deze pizzaketen laat het aan de afzonderlijke filialen over om een keuze te maken. Met name de locaties met hoger risico op overvallen hebben de switch naar cashless betalen gemaakt. Daarnaast wordt vanuit de overkoepelende organisatie vooraf betalen via de app flink gepromoot.
Hellendoorn: Dit is het eerste pretpark in Nederland dat sinds augustus 2023 geheel cashless opereert. Dit was een grote stap, met name omdat het park ook veel gasten van over de grens ontvangt. Nederland is aanzienlijk verder dan bijvoorbeeld Duitsland wat betreft cashless betalen.
Er is een duidelijke trend vanuit commerciële instellingen om cashless betalen te stimuleren. Dit wordt niet door iedereen even goed ontvangen, een dergelijke transitie heeft zeker tijd én uitleg nodig. Waarom cashless only op festivals? Omdat het praktisch is voor de organisatie en gasten, het verhoogt de veiligheid en er zijn volop manieren om cashless betalen laagdrempelig te maken voor alle gebruikers. Denk aan mobiel betalen, bestel zuilen of polsbandjes met krediet.
Wil je meer weten over cashless betalen tijdens evenementen? Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden bij de specialisten van Moneycomb.